Amerikanske presidenter siden 1945

Her er en liste med amerikanske presidenter siden 1945. Jeg anbefaler å pugge navnene, årstallene og noen ting å huske om dem. Dette gjør det lettere å huske sammenhengene i det som ellers skjedde i verden.

 

image0011933-1945

”FDR”

Demokrat

Roosevelt er den som har vært president lengst. Han er regnet som en av de beste presidentene. Lanserte New Deal – kamp mot depresjonen. Var president under annen verdenskrig, konferanser med Stalin og Churchill om etterkrigstiden (Teheran, Jalta).
Opprettelse av FN.
Satt i rullestol pga. polio. Døde i 1945

 

image002

1945-1953

Demokrat

President da USA slapp atombomber over Japan, USA vant annen verdenskrig, begynnelsen av den kalde krigen, Truman-doktrinen, atomopprustning – avskrekking, M.A.D., ”containment” osv., opprettelse av NATO, opprettelse av Vest-Tyskland, Berlin-blokaden og luftbroen, Korea-krigen, McCarthy-ismen: forfølgelse av mistenkte kommunister i USA.

 

image003

1953-1961

‘”Ike”

Republikaner

Tidligere general, svært populær. Tøff mot kommunisme, men prøvde å redusere spenningene. USA begynner å hjelpe Frankrike i Vietnam, da Fr. blir slått: sender ”rådgivere” for å støtte Sør-vietnam mot det kommunistiske nord. Den sosialistiske guerriljalederen Castro overtar makten på Cuba. Oppretter ”interstate highway system”, slutt på rasedelte skoler.

 

image004

1961-1963

”JFK”

Demokrat

Vant svært knepent over Richard Nixon (se under). Ung og glamorøs, svært populær, meget god taler. Spredte masse entusiasme. Vant valget på å være ”tøff mot kommunisme”

Fiasko-invasjonen på Cuba (”Grisebukta”). Tale foran den nye muren i Berlin ”Ich bin ein Berliner”, Cuba-krisen – verden på randen av atomkrig. Økte antall ”rådgivere” i Vietnam, program for å sende mennesker til Månen.  Første katolikk som president. Skutt og drept i Dallas, Texas i 1963.

 

image0051963-1969

”LBJ”

Demokrat

Vant stort i 1964. Startet som populær, endte opp svært upopulær. Vietnamkrigen: Over 500.000 am. soldater på det meste, bombing, napalm, store protestbevegelser, gateopptøyer, hippier og motkultur.

The Great Society – velferdsstat, trygder, kamp mot fattigdom osv. Borgerrettigheter for afro-amerikanere.

Ble dypt deprimert over at perioden hans endte opp med å dreie seg om Vietnam, søkte ikke nominasjon i 1968. Døde som en nedbrutt mann.

 

image0061969-1974

”Tricky Dick”

Republikaner

Vant i 1968 og i et valgskred i 1972 på å representere ”the silent majority”, de som tror på tradisjonelle verdier; religion, patriotisme osv. og USAs kamp mot kommunisme (i mots. til venstrevridde, hippier osv.). USA lander mennesker på månen i 1969.

Besøk i Kina, etablering av normale kontakter med Kina. Avvikling av amerikansk involvering i Vietnamkrigen (1973). Avspenning med Sovjetunionen – SALT-avtalen 1972 (atomnedrustning).

Watergate – skandalen: systematisk løgn, falskhet og tilbakeholding av informasjon om innbrudd i demokratenes hovedkvarter. Gikk av da det ble klart at han kom til å bli stilt for riksrett. Watergate ødela fullstendig hans rykte.

 

image0071974-1977

Republikaner

Eneste president som ikke er valgt (overtok som visepresident i 1973). Benådet Nixon. Mest anonyme president?

Økonomisk krise etter oljekrisen i 1973.

Mer avspenning. 1975: Helsinki-avtalen om fred, samarbeid og menneskerettigheter mellom USA, Sovjet og europeiske land.

Sør-Vietnam ble invadert av Nord-Vietnam i 1975, vietnamkrigen over, amerikanerne rømte i helikopter.

 

image0081977-1981

Demokrat

Mer økonomisk krise – inflasjon og arbeidsløshet.

Camp David-avtalen mellom Israel og araberstatene. Islamsk revolusjon i Iran i 1979, amerikanere ved ambassaden tatt som gisler. Håndterte situasjonen dårlig, tapte valget, sett på som svak president.

 

image009

1981-1989

”The Gipper”, ”Ronnie”

Republikaner

Tidligere filmstjerne, enormt populær. Mange anser han som en av de beste presidentene USA har hatt, og republikanerne dyrker han nærmest som en gud. Tilbake til tradisjonelle verdier, patriotisme osv.

Svært god taler og kommunikator, sans for humor. Først massiv opprustning, aggressiv holdning til Sovjetunionen (”The Evil Empire”, ”Fred gjennom styrke”). Nesten atomkrig på tidlig åttitall.  Sovjetunionen taper i Afghanistan med amerikansk hjelp. Sovjetunionen har ikke råd til opprustning – nedrustningsforhandlinger med Gorbatsjov, slutt på fiendskap med Sovjetunionen.

Nedbygging av velferdsstaten. Store skattelettelser – budsjettunderskudd. Massearbeidsløshet i begynnelsen, senere stor økonomisk oppgang (”jappetiden”).

Var den gang den eldste som har blitt president (69 i 1981), fikk senere Alzheimer. Antakelig hadde sykdommen begynt å virke mot slutten. (Både Trump og Biden var eldre da de ble valgt).

 

image010

1989-1993

“Bush I” ”Bush Senior”, ”Bush den eldre”

Republikaner

Far til George W. Bush. Berlinmuren faller, slutt på kommunisme i Øst-Europa, Sovjetunionen går i oppløsning, slutt på den kalde krigen. USA og flere land angriper Irak i den første gulfkrigen (1991). Økonomiske nedgangstider etter krakket i 1987. Lovte å la være å øke skattene, men måtte øke dem likevel (”read my lips, no new taxes”).

Ble upopulær pga. økonomien, ble ikke gjenvalgt.

 

image011

1993-2001

”Slick Willy”

Demokrat

Vant valget på å fokusere på den dårlige økonomien («it’s the economy, stupid»). Økonomisk oppgangsperiode 1994 og utover, optimisme og fremtidstro. IT-revolusjonen, internett, PC-er, mobiltelefoner. Krigen i Jugoslavia, USA og FN klarer ikke å hindre massemord og etnisk rensing i Bosnia og Rwanda.

NATO bombet Serbia i forbindelse med etnisk rensing i Bosnia og Kosovo, fredsavtale for Jugoslavia.

God taler og kommunikator, populær blant mange, svært upopulær blant resten. Hadde affære med en ung praktikant i det Hvite Hus, Monica Lewinsky, rettsprosess hvor han ble spurt om de mest intime ting. Løy først, men måtte siden fortelle sannheten. Ble p.g.a. dette stilt for riksrett, men frikjent av Senatet. På tross av dette beholdt han en god del popularitet. Gift med Hillary Clinton, senere utenriksminister i USA og demokratenes presidentkandidat i 2016.

 

image012

2001-2008

”GWB”, W, Bush II

Republikaner

Vant valget ekstremt knepent foran Al Gore, Clintons visepresident. Noen hundre stemmer i Florida skilte, stemmene ble talt opp flere ganger, beskyldninger om valgfusk. Høyesterett stanset den siste opptellingen.

Angrepet på World Trade Center 11. September 2001, ”War on terror”. Angrep på Afghanistan (med støtte fra NATO/verden), hvor al-Qaida oppholdt seg. Invasjon av Irak (2003) pga. antatte atomvåpen m.m. (ikke funnet), uten støtte fra andre enn Storbritannia og noen få andre. ”Enten er dere med oss eller med terroristene”. Tortur og fengsling uten lov og dom i Guantanamo (Cuba) og Irak.
Stor finanskrise fra 2008.

Endte opp svært dårlig likt, og nærmest hatet i store deler av verden.

image013

2009- 2015

Demokrat

Svært god taler, ble valgt på en bølge av entusiasme blant spesielt unge, med slagord som “hope” og “change”. Første ikke-hvite president (far fra Kenya). Ble president midt i finanskrisen, kritisert for “bailouts” – hjelpepakker til bl.a. banker og bilindustri. Fikk USA ut av finanskrisen, god økonomisk vekst på slutten, men fortsatt høy arbeidsledighet og lavere lønninger. De økonomiske forskjellen har økt enda mer under Obama.
Fikk gjennom omstridt helsereform (“Obamacare”). Mange på høyresiden hater ham.

Trakk ut amerikanske soldater av Irak, og dette ga mulighet for at IS (den Islamske Stat) kunne oppstå og øke makt. Han har selv oppsummert sin utenrikspolitikk som «Don’t do stupid shit».

Har videreført mange av de omstridte lovene og praksisene i “krigen mot terror” arvet fra Bush, bl.a. overvåking av internett og drap på mistenkte terrorister med droner (ubemannede fly). USA deltok i bombekampanje mot Gadafi i Libya, noe som nok en gang har gjort at et land har blitt kvitt en diktator og fått kaos i stedet. Største utenrikspolitiske seier: Osama bin Laden funnet og drept 2011.
Fikk Nobels Fredspris i allerede 2009, samme år som han ble president, noe mange, bl.a. visstnok han selv, ikke forstod.

Donald J. Trump

2016-2020

Republikaner

Donald Trump er den mest kontroversielle og polariserende presidenten i USAs historie. Med bakgrunn som milliardær og realitykjendis hadde han en egen folkelig appell til spesielt hvite arbeiderklassevelgere med hat mot politiske og økonomiske eliter, som føler seg som tapere i et globalisert, flerkulturelt USA. Hans Twitter-bruker, massemøter og taler mot innvandring, konkurranse fra Kina, feminisme og eliten i Washington DC hadde sarkasme, vulgariteter og løgner på et nivå som gjorde at media i perioder omtrent ikke skrev om annet. Han «foret» dem med konstante skandaler med hans forhold til kvinner («grab them by the pussy») og støtende omtaler av andre politikere. Men han fikk også mer alvorlige anklager som samarbeid med russerne i valget og ikke minst at han oppildnet sine egne tilhengere til å marsjere mot Kongressen 6. januar 2021, som mange på venstresiden ser på som et forsøk på statskupp. Dette gjorde at han ble stilt for riksrett to ganger.

Trumps ego og hårshårhet har gjort at mange i fullt alvor beskylder ham for å lide av sykelig narsissisme. Han nektet å godkjenne valget i 2020 allerede før det hadde skjedd – han skrev på Twitter i månedsvis om at det kom til å bli «rigget». Denne påstanden, som har blitt tilbakevist i massevis av rettsaker, blir fremdeles trodd av et flertall av republikanerne.

På tross av dette gikk det bra med USA under Trump; økonomien hadde høyere vekst og lavere arbeidsledighet enn på svært lenge, delvis på grunn av hans skattekutt. Muren mot Mexico ble ikke bygget ferdig, men den er heller ikke tatt ned av hans etterfølger. Det er færre demokrater i dag som tror på at USA kan ha helt fri innvandring. Hans handelskrig mot Kina, som de fleste så på som meningsløs der og da, virker mer begrunnet nå som vi vet mer om hvor problematisk Kina er som regime og handelspartner.

 

 

Legg igjen en kommentar