Amerikanske presidenter siden 1945

Her er en liste med amerikanske presidenter siden 1945. Jeg anbefaler å pugge navnene, årstallene og noen ting å huske om dem. Dette gjør det lettere å huske sammenhengene i det som ellers skjedde i verden.

 

image0011933-1945

”FDR”

Demokrat

Vært president lengst, svært populær. New Deal – kamp mot depresjonen, president under annen verdenskrig, konferanser med Stalin og Churchill om etterkrigstiden (Teheran, Jalta). Opprettelse av FN.

Satt i rullestol pga. polio. Døde i 1945

image002

1945-1953

Demokrat

President da USA slapp atombomber over Japan, USA vant annen verdenskrig, begynnelsen av den kalde krigen, Truman-doktrinen, atomopprustning – avskrekking, M.A.D., ”containment” osv., opprettelse av NATO, opprettelse av Vest-Tyskland, Berlin-blokaden og luftbroen, Korea-krigen, McCarthy-ismen: forfølgelse av mistenkte kommunister i USA.

image003

1953-1961

‘”Ike”

Republikaner

Tidligere general, svært populær. Tøff mot kommunisme, men prøvde å redusere spenningene. USA begynner å hjelpe Frankrike i Vietnam, da Fr. blir slått: sender ”rådgivere” for å støtte Sør-vietnam mot det kommunistiske nord. Den sosialistiske guerriljalederen Castro overtar makten på Cuba. Oppretter ”interstate highway system”, slutt på rasedelte skoler.

image004

1961-1963

”JFK”

Demokrat

Vant svært knepent over Richard Nixon (se under). Ung og glamorøs, svært populær, meget god taler. Spredte masse entusiasme. Vant valget på å være ”tøff mot kommunisme”

Fiasko-invasjonen på Cuba (”Grisebukta”) Tale foran den nye muren i Berlin ”Ich bin ein Berliner”, Cuba-krisen – verden på randen av atomkrig. Økte antall ”rådgivere” i Vietnam, program for å sende mennesker til Månen.  Første katolikk som president, enorm appetitt på kvinner, forhold til bl.a. Hollywoodstjerner (f.eks. Marilyn Monroe). Skutt og drept i Dallas, Texas i 1963.

image0051963-1969

”LBJ”

Demokrat

Vant stort i 1964. Startet som populær, endte opp svært upopulær. Vietnamkrigen: Over 500.000 am. soldater på det meste, bombing, napalm, store protestbevegelser, gateopptøyer, hippier og motkultur.

The Great Society – velferdsstat, trygder, kamp mot fattigdom osv. Borgerrettigheter for afro-amerikanere.

Ble dypt deprimert over at perioden hans endte opp med å dreie seg om Vietnam, søkte ikke nominasjon i 1968, døde som en nedbrutt mann

image0061969-1974

”Tricky Dick”

Republikaner

Vant i 1968 og i et valgskred i 1972 på å representere ”the silent majority”, de som tror på tradisjonelle verdier; religion, patriotisme osv. og USAs kamp mot kommunisme (i mots. til venstrevridde, hippier osv.). USA lander mennesker på månen i 1969.

Besøk i Kina, etablering av normale kontakter med Kina, avvikling av amerikansk involvering i Vietnamkrigen (1973). Avspenning med Sovjetunionen – SALT-avtalen 1972 (atomnedrustning). 1973: Kupp i Chile mot sosialisten Allende med støtte fra CIA, Pinochet blir militærdiktator.

Watergate – skandalen: systematisk løgn, falskhet og tilbakeholding av informasjon om innbrudd i demokratenes hovedkvarter. Gikk av da det ble klart at han kom til å bli stilt for riksrett. Watergate ødela fullstendig hans rykte.

image0071974-1977

Republikaner

Eneste president som ikke er valgt (overtok som visepresident i 1973). Benådet Nixon. Mest anonyme president?

Økonomisk krise etter oljekrisen i 1973.

Mer avspenning. 1975: Helsinki-avtalen om fred, samarbeid og menneskerettigheter mellom USA, Sovjet og europeiske land.

Sør-Vietnam invadert av Nord-Vietnam, krigen over.

image0081977-1981

Demokrat

Mer økonomisk krise – inflasjon og arbeidsløshet.

Camp David-avtalen mellom Israel og araberstatene. Islamsk revolusjon i Iran i 1979, amerikanere ved ambassaden tatt som gisler. Håndterte situasjonen dårlig, tapte valget, sett på som svak president.

image009

1981-1989

”The Gipper”, ”Ronnie”

Republikaner

Tidligere filmstjerne, enormt populær, i alle fall på begynnelsen. Mange anser han som en av de beste presidentene USA har hatt, og republikanerne dyrker han nærmest som en gud.

Svært god taler og kommunikator, sans for humor. Ga USA tilbake troen på seg selv. Slutt på avspenningspolitikk: Massiv opprustning, aggressiv holdning til Sovjetunionen (”The Evil Empire”, ”Fred gjennom styrke”). Tilbake til tradisjonelle verdier, patriotisme osv. Sovjetunionen taper i Afghanistan med amerikansk hjelp. Sovjetunionen har ikke råd til opprustning – nedrustningsforhandlinger med Gorbatsjov, slutt på fiendskap med Sovjetunionen.

”The Government is the problem” – nedbygging av velferdsordninger fra Roosevelt og Johnsons tid. Store skattelettelser – budsjettunderskudd. Massearbeidsløshet i begynnelsen, senere stor økonomisk oppgang (”jappetiden”). Iran-Contras-skandalen: Den anti-kommunistiske Contras-bevegelsen fikk penger av CIA som ble skaffet ved ulovlig våpensalg til erkefienden Iran (som det var sanksjoner mot).

Eldste som har blitt president (69 i 1981), fikk senere Alzheimer. Antakelig hadde sykdommen begynt å virke mot slutten.

image010

1989-1993

“Bush I” ”Bush Senior”, ”Bush den eldre”

Republikaner

Far til George W. Bush. Berlinmuren faller, slutt på kommunisme i Øst-Europa, Sovjetunionen går i oppløsning, slutt på den kalde krigen. USA og flere land angriper Irak i den første gulfkrigen (1991). Økonomiske nedgangstider etter krakket i 1987. Lovte å la være å øke skattene, men måtte øke dem likevel (”read my lips, no new taxes”).

Ansett som relativt kjedelig, ble upopulær pga. økonomien, ble ikke gjenvalgt.

image011

1993-2001

”Slick Willy”

Demokrat

Vant valget på å fokusere på den dårlige økonomien («it’s the economy, stupid»). Økonomisk oppgangsperiode 1994 og utover, optimisme og fremtidstro. IT-revolusjonen, internett, PC-er, mobiltelefoner. Krigen i Jugoslavia, USA og FN klarer ikke å hindre massemord og etnisk rensing i Bosnia og Rwanda.

NATO bombet Serbia i forbindelse med etnisk rensing i Bosnia og Kosovo, fredsavtale for Jugoslavia. Militæroperasjoner i Somalia, forsøk på fredsavtale for Midtøsten.

God taler og kommunikator, svært populær blant mange, svært upopulær blant resten. Hadde affære med en ung praktikant i det Hvite Hus, Monica Lewinsky, rettsprosess hvor han ble spurt om de mest intime ting (bl.a. sæd på kjole, bruk av sigar til seksuelle formål). Løy først, men måtte siden fortelle sannheten. Ble p.g.a. dette stilt for riksrett, men frikjent av Senatet. På tross av dette beholdt han en god del popularitet. Han klarte også (utrolig nok) å bevare ekteskapet til Hillary Clinton, senere utenriksminister i USA og i dag demokratenes presidentkandidat i 2016.

image012

2001-2008

”GWB”, W, Bush II

Republikaner

Vant valget ekstremt knepent foran Al Gore, Clintons visepresident. Noen hundre stemmer i Florida skilte, stemmene ble talt opp flere ganger, beskyldninger om valgfusk. Høyesterett stanset den siste opptellingen.

Angrepet på World Trade Center 11. September 2001, ”War on terror”. Angrep på Afghanistan (med støtte fra NATO/verden), hvor al-Qaida oppholdt seg. Invasjon av Irak (2003) pga. antatte atomvåpen m.m. (ikke funnet), uten støtte fra andre enn Storbritannia og noen få andre. ”Enten er dere med oss eller med terroristene”. PATRIOT Act – lover om overvåkning osv. Tortur og fengsling uten lov og dom i Guantanamo (Cuba) og Irak.
Videreførte Reagans liberalisering av økonomien + skattekutt og nedbygging av offentlig sektor; økonomisk oppgang, men store budsjettunderskudd. Denne politikken kan ha vært årsak til finanskrise fra 2008.

Kjent for sans for humor og mange klabbete uttalelser. Endte opp svært dårlig likt, og nærmest hatet i store deler av verden.

image013

2009- 2015

Demokrat

Svært god taler, ble valgt på en bølge av entusiasme blant spesielt unge, med slagord som “hope” og “change”. Første ikke-hvite president (far fra Kenya). Ble president midt i finanskrisen, kritisert for “bailouts” – hjelpepakker til bl.a. banker og bilindustri. De verste nedgangstidene er nå over, men bedringen i økonomien går mest til de rikeste. USA har lavere arbeidsledighet enn Europa (ca. 5 %), men mange av de nye jobbene er lavtlønnet. De økonomiske forskjellen har økt enda mer under Obama.
Fikk gjennom omstridt helsereform (“Obamacare”). Mange på høyresiden hater ham, og det er utrolig dårlig samarbeidsklima mellom ham og Kongressen (og mellom republikanere og demokrater i Kongressen). Republikanerne synes han er for snill og forsiktig i utenrikspolitikken. Trakk ut amerikanske soldater av Irak, og dette ga mulighet for at IS (den Islamske Stat) kunne oppstå og øke makt. Han har selv oppsummert sin utenrikspolitikk som «Don’t do stupid shit».

Mange demokrater er også skuffet over ham. Han har videreført mange av de omstridte lovene og praksisene i “krigen mot terror” arvet fra GWB, bl.a. overvåking av internett og drap på mistenkte terrorister med droner (ubemannede fly). USA deltok i bombekampanje mot Gadafi i Libya, noe som nok en gang har gjort at et land har blitt kvitt en diktator og fått kaos i stedet. Største utenrikspolitiske seier: Osama bin Laden funnet og drept 2011.
Fikk Nobels Fredspris i allerede 2009, samme år som han ble president, noe mange, bl.a. visstnok han selv, ikke forstod.

 

 

Legg igjen en kommentar