FATT verden: Trump og USAs demokrati

Donald Trump er en svært annerledes og svært splittende president. FOTO: Sgt. Amber Smith, CENTCOM (Forsvarsdepartementet)

Neste år er det presidentvalg. Vil Trump fortsette? Hva blir konsekvensene av måten han styrer på?

Bakgrunn: En svært annerledes president.

«…min store, makeløse visdom…» Er det humor eller et sykelig ego?
Fra Twitter

Donald Trump er overhodet ingen vanlig president. Han var ikke politiker før 2016, han var hotellmilliardær og reality-kjendis. Han splitter det amerikanske folk som ingen annen politiker. Hans selvdiggende, impulsive, konfronterende stil, med kjefting, skryting, stygge kallenavn, overdrivelser og løgn fra Twitter og på pressekonferanser er etter manges mening skandaløs, uverdig og «unpresidential». Han er omgitt av skandaler både knyttet til sin forretningsdrift og privatliv, som for eksempel at han hadde et seksuelt forhold til pornostjernen Stormy Daniels og betalte henne for å holde munn. På Twitter kalte han henne «hestetryne». Hans ego er så stort og hans løgner så mange at noen mener han lider av personlighetsforstyrrelser.

Andre ser på Trump som en herlig politisk ukorrekt fyr som bare kjører på og gjennomfører det han lover, uansett hva andre måtte si. Økonomien har gått svært godt under Trump, og han har gjennomført mange av sine løfter: han har sagt opp atomavtalen med Iran, innført mye strengere innvandringspolitikk og er i ferd med å bygge en «mur» mot Mexico, selv om det ser ut til å ta en stund. Mye av det han har fått til har vært svært populært blant republikanere. Han har for eksempel fått satt inn rekordmange konservative dommere, inkludert to i Høyesterett. Dette vil påvirke USA i lang tid. Totalt sett synes mange republikanere at han «leverer», selv om han kanskje er ufyselig som person.

Fare for demokratiet?

Mange mener at måten Donald Trump styrer på kan bli en fare for demokratiet i USA. Han er blitt beskyld for å være rasistisk, ha sympati med nynazister og ikke minst å ha tendenser til å ville være autoritær. Noen mener han egentlig har lyst til å være diktator. I følge de som har jobbet for ham, hører han stort sett ikke på råd fra andre, og vil kun ha folk under seg som er 100% lojale ja-mennesker.  Han har et hatforhold til pressen, som han kaller «fake news» og «enemy of the people». Forbausende ofte har han vært positiv til diktatorerer og autoritære ledere som Russlands Vladimir Putin, Nord-Koreas Kim Jong-un og Saudi-Arabias Mohammad bin Salman.  «A slow-moving coup» – et langsomt statskupp – er talkshowverten Bill Mahers betegnelse på hans styre.

Det amerikanske folket er mer splittet enn noensinne. Trump har over 90 prosents støtte blant republikanere, og omtrent ingen støtte blant demokratene. Så å si alle demokrater støtter en riksrettsprosess mot han, mens svært mange republikanere tror på at dette er en meningsløs «heksejakt», slik Trump sier. I de senere årene har republikanerne blitt mer konservative og høyrevridde, mens demokratene er blitt dratt mer til venstre. I midten er et folk som tvinges til å velge side og et politisk klima som gjør samarbeid nesten umulig. Klarer USAs demokrati fire nye år med dette?

Hva har skjedd i det siste: Trump stilles for riksrett

24. september 2019: Demokratene i Kongressen vedtar å starte riksrettssak mot president Trump. De har vurdert å gjøre det før: Trump og hans valgkamp i 2016 er blitt etterforsket for å ha samarbeidet med Russland om å vinne den via blant annet hacking av demokratenes eposter. Det som gjorde at det nå er startet riksrettsprosess mot ham, er at han kanskje har misbrukt sin presidentmakt til å vinne valget. I en telefonsamtale med Ukrainas president sa han at Ukraina skulle få økonomisk støtte, men at Trump trengte at de finner ut noe om sønnen til Joe Biden, en av de demokratiske presidentkandidatene i 2020. Det kunne virke som at pengene kun ville komme hvis Ukraina gjorde som han sa. Trump brukte altså sin presidentmakt og amerikanske penger til å presse et annet lands regjering til å grave opp «dritt» om sønnen til en politisk motstander. Det er mot grunnloven. Det samme gjelder det å holde møter og konferanser på hans egne hoteller, slik at hans firma tjener penger på at han er president.

Følg med: Blir Trump avsatt? Kommer han til å vinne?

1) Neppe. Det er antakelig grunnlag for riksrett, dvs. at han kan bli avsatt av Kongressen. Det har imdlertid aldri skjedd i amerikansk historie. Grunnen er at det krever 2/3 flertall. Det vil si at svært mange politikere fra Trumps eget parti må stemme for å avsette ham. Det er svært usannsynlig. Et mer spennende spørsmål er hva som vil bli avdekket i høringene i Kongressen. Alle har plikt til å uttale seg i Kongressen hvis de blir innkalt, men Trumps administrasjon har nektet en del av sine folk å stille opp. Blir det avdekket forhold som er svært alvorlige, kan det gjøre at Trump taper valget.

2) Slett ikke umulig. Siden økonomien går så godt, er det slett ikke sikkert at demokratene vinner neste års presidentvalg. Mange er altså meget skeptiske til hva som kan skje med fire nye år med Trump, og kanskje også hva som kommer til å hende hvis han taper. Vil han godta et tap, eller kalle det «fake news»? Noen av hans støttespillere, for eksempel i TV-kanalen Fox News, kaller allerede riksrettssaken for noe mer enn en heksejakt. De kaller det et forsøk på kupp.

Linker:

Trumps Twitterkonto

 

 

Legg igjen en kommentar